Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili najbolje iskustvo na našem sajtu. Razgledanjem naše stranice prihvatate upotrebu kolačića.
Dozvoli upotrebu kolačića Isključi kolačiće
Naša politika o kolačićima
Dozvoli upotrebu kolačića za bolje iskustvo Dozvoli upotrebu kolačića Naša politika o kolačićima

KAKO SU BATERIJE NAPRAVLJENE?

KAKO SU BATERIJE NAPRAVLJENE?

Baterije se mogu naći u bilo kom broju svakodnevnih aparata,mada retko puno razmišljamo o njima.Daljinski upravljač,zidni sat ili igračke rade po ceo dan-ali kako su korpe za napajanje unutar njih zapravo napravljene? Pogledali smo iza kulisa kod VARTA proizvodnje u Dischingen-u. U ovom I narednom izdanju,dobićete uvid u ključne korake proizvodnje:
KORAK 1: ČELIČNI KONTEJNER
VARTA proizvodi skoro milijardu baterija godišnje u različitim veličinama. Prvi korak u proizvodnji,koji je ujedno i osnovna struktura konvencionalne mangan baterije, čelični kontejner koji određuje veličinu baterije (AA,AAA itd.).

KORAK 2: KATODA ZVONA
Dok kontejner pravi oblik, zaposleni (slika desno) mešaju zajedno mangan dioksid (pyrolusite),grafit I elektrolite da formiraju crni zrnasti material. Tokom narednog koraka procesa proizvodnje, granulisani materijal se pritisne u srebrne mat prstenove na ćelijske linije. Četiri od tih prstenova idu u svaki čelični kontejner.


KORAK 3: SEPARATOR
Otvoreni čelični kontejneri se postavljaju na pokretnoj traci u transporterima za prevoz u obliku prstena. Papirna traka urolana u malu epruvetu zapečaćenu na dnu,koristi se kao separator u bateriji koja se ubacuje u sredinu presovanih srebrnih mat katodnih prstenova.


KORAK 4: TEČNI ELEKTROLIT
Nakon ubacivanja separatora unutrašnjost baterije se ispunjava elektrolitom. Ovo se apsorbuje u separator i katodne prstenove,koje traje oko 20 minuta. Zaposleni prati proces dok se to dešava (na slici levo).


KORAK 5: CINK GEL
While the separator is absorbing the liquid electrolyte, zinc powder and potassium hydroxide solution are fed into a mixer. They are mixed for ten minutes to form a light blue paste, the zinc gel. The gel forms the anode of the battery and is then filled into the inner part of the separator.


KORAK 6: The current collector nail
Čep je nastao u predmontažnom procesu lemljenja trenutnog kolektor nokta na čelični disk i pričvršćivanje plastičnih zaptivača. Čelični disk ima ulogu negativnog pola. Čep jedinica napravljena u ovom procesu se transportuje u proizvodnoj liniji. Tamo se dodaje u anodu od cing-gela kojim je baterija napunjena. Kako bi konačno zatvorili bateriju,gornja ivica čelika se može nagnuti zaustavnom jedinicom i time zapečatiti bateriju.
KORAK 7: PAKOVANJE
Gotove ali ipak gole baterije se slažu na paletama na proizvodnoj liniji.Kutije koje sadrže do 850 baterija se slažu na ovim paletama. Kutije na pokretnu traku prenosi robot kog zaposleni s ljubavlju zovu “Schorsch”. Pojas vodi ćelije do procesa pakovanja.

U sledećem koraku baterije dobijaju omotač I postavljaju se u svoje pakovanje tzv. blister pakovanje pomoću pokretne trake I drugih robota.

Do trenutka kada baterije završe na policama ,a zatim u našim korpama,imaju dug put iza sebe. Iako su baterije male, mnogo je koraka uključeno u to da budu spremne za prodaju.

KAKO BATERIJA RADI?

Kako zapravo baterija radi? I odakle sva ta snaga dolazi?
UNUTRAŠNJE RADNJE BATERIJE
Čelični kontejner formira kućište baterije,koji drži elektrode,anodu (negativan pol) i katodu (pozitivan pol). Katoda se sastoji od srebrnog mat prstenja od mangan dioksida,grafita i elektrolita. Anoda je cink pasta i nalazi se unutar separatora.Separator čuva elektrode odvojeno da spreči kratak spoj. 
Šta se dešava između baterije i električnog uređaja?
Hemijska reakcija u anodi itpušta elektrone koji teku kao struja nad negativnim polom u opterećenju kola. Elektroni se vrate preko pozitivnog pola i koriste se u drugoj hemijskoj reakciji unutar katode od mangan oksida. Snaga stoga počinje da teče na putu od anode do katode,što na kraju dovodi da baterijska lampa svetli. Što je više elektrona na raspolaganju,a brže se pomeraju,to je veći protok struje.

Teško je zamisliti sve ono što se dešava u tako maloj bateriji. Nekoliko hemijskih procesa su neophodni na kraju za bateriju da biste mogli koristiti energiju iz nje.
Šta se dešava u bateriji?
Pražnjenje se aktivira kada je baterija povezana sa ekektričnim kolom električnog uređaja kao što je baterijska lampa. Kada se to dogodi,anoda i katoda reaguju jedna sa drugom i jedan električni naboj prolazi između njih. Tokom ovog procesa,jon struja teče u elektrolitu i kroz separator od katode prema anodi.