Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili najbolje iskustvo na našem sajtu. Razgledanjem naše stranice prihvatate upotrebu kolačića.
Dozvoli upotrebu kolačića Isključi kolačiće
Naša politika o kolačićima
Dozvoli upotrebu kolačića za bolje iskustvo Dozvoli upotrebu kolačića Naša politika o kolačićima

ISTORIJA KOMPANIJE VARTA

Saznajte više o fascinatnoj istoriji od 1887.
1887
ADOLF MILER POSTAVLJA KAMEN TEMELJAC
Osnivač Adolf Müller zasniva kompaniju Büsche & Müller U hagenu – popločavajući put za budućnost kompanije VARTA:
1890
AFA JE OSNOVANA
Kada kompanije AEG i Siemens nisu uspele u svojim pokušajima proizvodnje akumulatora, odlučile su da investiraju u prethodnika kompanije VARTA. Rezultat: kompanija Accumulatorenfabrik AG – skraćeno AFA.
1893
PRVI ELEKTROMOBILI IZ AMERIKE
„Baker-Runabout” – ovo je naziv prvog američkog elektromobila, koji je na nemačkom tržištu predstavio osnivač kompanije Adolf Miler. Sa akumulatorima pretka kompanije VARTA,AFA, naravno.
1896
AFA AKUMULATORI OSVETLJAVAJU POLARNU NOĆ
Prva ekspedicija na Severnom polu u kojoj je korišćeno električno svetlo u ledenim noćima: akumulatori AFA, pretka kompanije VARTA, su prošli test na trudnoću na minus 50 stepeni. Nakon tri godine, polarni istraživač Fridjof Nansen se uspešno vratio 1896.
1904
VARTA JE ROĐENA
Ćerka kompanije AFA, VARTA (Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren – distribucija, punjenje, popravka prenosnih akumulatora) je osnovana. Između ostalog, proizvodi male prenosne olovne akumulatore, baterijske lampe i svećice za paljenje motora.
1946
STVARANJE PLANA ZA PRENOSNI AKUMULATOR U ELVANGENU
Prvi akumulatori suve ćelije napuštaju proizvodnu liniju u novoj fabrici prenosnih akumulatora u Elvangenu – još uvek pod nazivom kompanije BMF.
1965
PRIPAJANJE FABRIKE AKUMULATORA U DIŠINGENU
VARTA akumulatori se i dalje proizvode u Dišingenu. Stoga, kompanija VARTA Consumer naglašava ne samo Nemačku kao lokaciju, već i važnost „Proizvedeno u Nemačkoj”.
1969
VARTA PRATI PRVO PUTOVANJE ČOVEKA NA MESEC
Nil Armstrong je prvi čovek koji je kročio na Mesec, a kompanija VARTA je bila tamo sa njim! Ljudi iz NASA su opremili kameru astronauta baterijom kompanije VARTA – bolje sprečiti nego lečiti.
1980
ALKALI-MANGAN: VELIKI USPEH
Mesto za proizvodnju u Dišingenu se koncentriše na alkali-mangan baterije. Prednost ove moderne tehnologije: naročito je snažna, bez žive i kadmijuma.
1986
VARTA JE PODELJENA NA TRI DELA
  • Industrijski akumulatori (fabrika u Hagenu)
  • Starter akumulatori (fabrika u Hanoveru)
  • Potrošačke baterije (fabrike u Hanoveru i Elvangenu)
2002
NOV SMER ZA PRENOSNE AKUMULATORE
Američkoj kompaniji Rayovac Corporation je povereno korporativno vođstvo u poslovnom segmentu prenosnih akumulatora. Brend VARTA se nastavlja.
2004
VARTA 15 MINUTA
Najbrži punjač na svetu je dodat u asortiman proizvoda.
2005
KOMPANIJA RAYOVAC POSTAJE SPECTRUM BRANDS
2. maja 2005. kompanija Rayovac Corporation zvanično menja svoj naziv u Spectrum Brands Inc. (SPC) – čime oslikava raznovrstan portfolio brenda koji uključuje preko 7 različitih kategorija proizvoda.
2010
NOVE PRIMARY KATEGORIJE
Porodica proizvoda primary okruglih ćelija u sistemu TriEnergy. Žuta = dugotrajna energija, plava = snažna energija, crvena = precizna energija.
2011
NEUNIŠTIVE BATERIJSKE LAMPE
Snažan, oštar snop i virtuelno nemoguće oštećenje: Neverovatno snažne neuništive baterijske lampe, sa svojim ergonomskim i istovremeno modernim dizajnom, mogu da izdrže pad sa visine i do devet metara.
2012
125 GODINA STRUČNOSTI U IZRADI AKUMULATORA
VARTA slavi 125 godina stručnosti u izradi akumulatora. Sa preko 125 godina stručnosti u akumulatorskoj industriji. VARTA Consumer je danas neprikosnoven naziv broj jedan baterija za domaćinstvo.
2013
PRENOSNO NAPAJANJE
Proizvodi za prenosno napajanje kompanije VARTA nude napajanje visokih performansi na putu. Svako ko zavisi od mobilnih uređaja, bilo da su to poslovni ljudi, ljubitelji prirode ili mladi u pokretu, može biti siguran da se njihova baterija neće isprazniti.
2014
NAJBOLJI KONCEPT ENERGIJE
Najbolji koncept energije kompanije VARTA vam pomaže da se krećete kroz džunglu baterija. Novi dizajn blister pakovanja omogućava potrošaču da brzo vidi koja baterija je najbolja za koji uređaj.
2015
BEŽIČNI PUNJAČ
Postavite, napunite, gotovo. Tako se pametni telefoni danas pune. Uz bežični punjač, bezbrojni kablovi i različiti punjači su sada konačno deo prošlosti.
2017
NOVA KIDS SVETLA SU DODATA U ASORTIMAN
VARTA ulazi u dečije sobe uz Medu Pola, Pčelicu Maju i Minione i čini da oči dece zasijaju.
2018
PONOVNO PLASIRANJE
Želimo da učinimo vaš život bezbednijim, lakšim, svetlijim i ekološkijim. Zbog toga, naši proizvodi ne samo da garantuju visoke performanse, već su takođe vaš pouzdan pratilac. Za rezultat, kompanija VARTA Consumer Batteries je optimizovala celokupan asortiman proizvoda tako da odgovara vašim potrebama.