Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili najbolje iskustvo na našem sajtu. Razgledanjem naše stranice prihvatate upotrebu kolačića.
Dozvoli upotrebu kolačića Isključi kolačiće
Naša politika o kolačićima
Dozvoli upotrebu kolačića za bolje iskustvo Dozvoli upotrebu kolačića Naša politika o kolačićima

Ekološki materijali i recikliranje

Upotreba ekoloških materijala

VARTA Consumer Batteries unapređuje upotrebu alternativnih ekoloških sirovina kad god je moguće. Živa je u alkalnim i cink-ugljeničnim baterijama eliminisana pre skoro 20 godina. Nešto skorije je razvijen i predstavljen tržištu potpuni asortiman cink-oksidnih baterija bez dodatka žive.

Direktiva EU za baterije (2006/66/EC)

Od 26. Septembra 2008., EU direktiva za baterije je obavezna za sve države članice EU. Sve prenosive baterije, bez obzira na elektrohemijski sistem, moraju biti posebno sakupljene i reciklirane. EU direktiva za baterije zahteva da se postigne stopa sakupljenosti iskorištenih baterija od 25% do 26. Septembra 2012. i od 45% do 26. Septembra 2016. Države članice EU imaju slobodu da zahtevaju veću stopu sakupljenosti unutar svojih teritorija (Nemačka 35% do 26. Septembra 2012). Moguće je reciklirati baterije skoro svakog elektrohemijskog sistema. Stoga je EU direktiva za baterije postavila za cilj efikasnost recikliranja od 50% za hemikalije u uobičajenim iskorišćenim potrošačkim baterijama.
2009.-te organizacija “Stiftung GRS Batterien” je sakupila više od 14,000 tona prenosivih baterija u Nemačkoj. Sortiranje prikupljenih baterija i njihovo odgovarajuće recikliranje materijala je koordinisano od strane ove organizacije. Impresivna stopa sakupljenosti od 44% je postignuta u 2009.-oj godini. VARTA je osnivač 'Stiftung GRS Batterien' zajedno sa ostalim proizvođačima baterija i sa ZVEI (Udruženje Nemačkih proizvođača električnih i elektronskih uređaja).